Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület                            A Kapos ART 
Képző- és Iparművészeti Egyesület
2023. évi működését a
Magyar Művészeti Akadémia
támogatta.
 
 
 
 
 
 
 
Kaposvár Megyei Jogú Város
 
 
  Szigetvár Város Önkormányzata
 
 
 Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetsége
 

A Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület

Prima Primissima díj jelölt 2021-ben

 

„A munka lényege a művészet iránti alázat, az egyéni érdek alárendelése a közösségi érdeknek”, vallják a Kapos ART vezetői. Így lehetséges, hogy az 1990-ben alakult Kapos ART Egyesület ma is folyamatosan működik - 2020-ban ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. Tagjai Magyarországon és a Kárpát medencében élő magyar ajkú művészek - grafikusok, festő- és iparművészek. Az egyesületnek azon törekvése mellett, hogy a hazai, határon túli és nemzetközi színtéren egyaránt magas színvonalú művészeti produktumot mutasson be tárlatain, fontos célja, hogy az egyesület székhelyén Kaposváron a kortárs művészeti tendenciák közvetítő fóruma legyen. Kiállításaival kezdetektől részt vesz a Festők városa Hangulatfesztivál, majd a Rippl-Rónai Fesztivál rendezvényein, alapító tagja a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetségének. Meghatározó törekvésük, hogy újabb rétegek számára hozzák közelebb a művészetet. 2015-ben létrejött a Kapos ART Ifjúsági tagozata. Az egyesület 1991 óta szervezett nemzetközi művésztelepet Barcson, melynek helyszíne 2019 óta Szigetvár lett. 1991 óta szervezője az egyedülálló Nemzetközi Groteszk Képző-és Iparművészeti Pályázat és Kiállításnak, mely 3 évente kerül megrendezésre Kaposváron. Létrehozott a művészek adakozásából egy Groteszk Gyűjteményt. (A következő, a 11. Groteszk Triennálé 2022-ben aktuális.)

A határon túli kapcsolatok terén a Nemzetközi Művésztelep segített kialakítani a székelyudvarhelyi, nagyváradi, kolozsvári, marosvásárhelyi és dunaszerdahelyi művészekkel mélyebb emberi és művészi kötődést. Az egyesület sikeresen hozzájárult Kaposvár testvérvárosi kapcsolatainak gazdagításához cserekiállítások és művésztáborok szervezésével - Bath (Anglia), Saint-Sebastien-sur-Loire (Franciao.)stb.

Jelentősebb kiállításaiból: Vigadó Galéria, Bp., Pécsi Galéria, Miskolci Galéria, Bath(Anglia), Saint-Sebastien-sur-Loire (Franciao.) Schio (Olaszo.), Slatina (Horváto.) Marosvásárhely, Nagyvárad, Kolozsvár (Erdély, Románia) Olsztyn (Lengyelo.)

Négy egyesületi katalógusuk készült 1998, 2000, 2008 (Debrecen), 2017(Bartók Galéria Bp.), 2018 (Marosvásárhely) és a  2021-ben (30 éves jubileumi).

Országos elismerés: Simsay Ildikó Díjban részesült Halmos Klára egyesületi titkár (2000) és Vörös András elnök (2008) magas színvonalú szervező munkájukért.

 

b_360_360_0_00_images_M_images_safe_image.jpg

 

A Prima-díj jelölésről szóló cikk a kapos.hu oldalán IDE kattintva érhető el.