Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület 

7400 Kaposvár, Toldi Miklós u. 7. / info.kaposart@gmail.com / 06-20-983-9685

Adószám: 19192503-1-14

Bankszámlaszám: 10403909-39000581-00000000

    



A Kapos ART 
Képző- és Iparművészeti Egyesület
2023. évi működését a
Magyar Művészeti Akadémia
támogatta.
 
 
 
 
 
 
 
Kaposvár Megyei Jogú Város
 
 
  Szigetvár Város Önkormányzata
 
 
 Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetsége
 

b_360_360_0_00_images_stories_kaposarttagok_ger_varga.jpg

 

Geri Varga –holland-magyar művész: 1951-ben született. A család eredetileg budapesti – apja a nyomor elől menekült Hollandiába testvéreivel együtt a 20-as években. Ott nősült meg: így Geri Varga édesanyja holland származású. A kapcsolat nem szűnt meg a Magyarországon maradt családtagokkal – a nagyszülők továbbra is itt éltek, és kisgyermekként Geri hazalátogatott. A művészi pálya közelébe igazi VARGA betűkkel jutott: Geri Varga érdekes dolgokat mesélt arról, hogy Hollandiában milyen komoly művészeti nevelés van: hetente 4 órában foglalkoztak a művészettel, rajzolással. Mindig foglalkoztatta az önkifejezés, a képzőművészet, de az iskolában megnyilvánuló tehetségét nem fejleszthette tovább: a gyermek művészi pálya felé irányuló szándékát édesapja nem támogatta. Attól tartva, hogy nehéz sora lesz, egy gyakorlatiasabb területet választott. A Philips cégnél évtizedeken keresztül egy érdekes területen dolgozott, ami elektronikával volt kapcsolatos: 3 dimenziós világítási rendszereket terveztek a világon mindenfelé: így pl. az Eiffel torony, a Brandenburgi kapu és más hasonló, nagyszerű munkák voltak azok, amelyek révén eljutott a világ minden szegletébe,. A gyakorol szakmája nagyon közel állt a képzőművészethez, és a számítógépes fényrendszerek tervezésével gyakorolhatta azt, amire a művészet iránti vonzalmából lehetősége volt.

5 évvel ezelőtt volt lehetősége arra, hogy nyugdíjba menjen. Ez egy előnyugdíj volt, ami a holland állam lehetővé tesz 5 évvel a tényleges nyugdíjazás előtt. Ekkor egy csodálatos dolog történt vele: tudtán kívül felesége jelentkezett a nevében, Hollandiában az ottani képzőművészeti egyetemre. A legnagyobb meglepetéssel vette kezébe azt a levelet, amiben a felvételire hívták. A gyermekkori álma teljesült, amikor folytathatta azt, amit annak idején abbahagyott. Elvégezte az egyetemet, és azóta fest. Mióta ideje van, egyre nagyobb érdeklődéssel fordul saját múltja felé: felkereste az országot, ahonnan családja származik. Magyarországon Pécs közelében házat vásárolt magának, és lényegében letelepedett.  Két évvel ezelőtt egy kaposvári utazása során találkozott Vörös Andrással, és szoros barátság alakult ki közte és András között.

Geri Varga figurális festészeti nyelvet művel, az ember, mint kiindulópont alkotásainak központi magja. Nagy hatást gyakorolt rá a modern európai művészet: a német expresszionisták és az amerikai absztrakt expresszionizmus. Ha előképeket keresünk, akkor a német Ludwig Kirchner, Emil Nolde jut eszünkbe, és még közelebb talán a holland származású Willem de Kooning, ami a New Yorki absztrakt expresszionizmus szülőatyja.

 

(Szöveg: Dr. Géger Melinda)