A Kecskeméti Katona József Múzeum

VII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále

GYERMEKEK

 

„Isteni gyermek” – „Isten gyermekei vagyunk”

címmel országos kortárs képző- és iparművészeti kiállítást rendez

 

 

A kiállítás tematikája: Ezúttal a gyermekek lesznek a főszereplők, az ábrázolandó, megjelenítendő ikonográfiai program. A forrást ezúttal sem csupán a Biblia jelenti, bár Jézus gyermekségtörténete, a karácsonyi ünnepkör, amely a megtestesülés (incarnatiomisztériumát idézi fel számunkra minden évben, vagy az olyan közismert kijelentések, mint például „A Lélek maga tesz tanúságot lelkünkben, hogy Isten gyermekei vagyunk.” (Róm 8,16), illetve „Hagyjátok csak a gyermekeket, ne akadályozzátok meg őket, hadd jöjjenek hozzám, hisz ilyeneké a mennyek országa.” (Mt 19,14) jól körülhatárolják a keresztény kultúra, teológia gyermekekkel kapcsolatos nézeteit. Hagyományos forrásoknak számítanak egyes szentek legendái is, melyekben gyermekek, vagy éppen saját gyermekkori mivoltuk tölt be fontos szerepet (pl. Aprószentek, Assisi Szent Ferenc, Néri Szent Fülöp, Kalazanci Szent József, Lourdes-i Szent Bernadett, Szent Kristóf, Szent Sztylianosz). De természetesen most sem csupán illusztrációkat, a téma eddigi feldolgozásain alapuló műveket, hanem a saját korunkra reflektáló, aktuális utalásokat rejtő alkotásokat várunk. Műfaji megkötöttség ezúttal sincs, az objektektől a táblaképekig, a kerámiától az ötvösművészeti alkotásokig szeretnénk, ha minden műfaj és technika megjelenne a kiállításon. Egyenlő és őszinte örömmel fogadjuk a különböző irányzatok képviselőit, ahogy a figurális, a nonfiguratív és az absztrakt műveket is.

A kiállítás helyszíne és időpontja: A kecskeméti Cifrapalota (Rákóczi út 1.) földszinti termei 2015. március 14 – május 17. között.

A művek beadásának helye és ideje:

Fontos! Rendkívül szigorúan kezeljük a beadási időpontokat! Különösen a Kecskeméten kívüli helyszíneken, mivel nincs lehetőségü(n)k a megadott idősávon kívül átvenni és őrizni a műveket!

 

  • Kecskeméten: Cifrapalotában (6000 Kecskemét, Rákóczi út 1., január 27–29., február 2–6., 13–16 óra között)
  • Gödöllőn: Levendula Galériában (2100 Gödöllő, Remsey krt. 21., január 26–31., február 2–4., nyitva tartási időben, hétköznap 10–18, szombaton 9–13 óra között) – információ: 06-30/286-9395; This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., Sz. Jánosi Erzsébet)
  • Budapesten: Klebelsberg Kulturkúriában (1028 Budapest, Templom utca 2–10., január 29., 11–14 óra között, megközelíthető a Széll Kálmán tértől 61-es villamossal Hűvösvölgyig, onnan 64, 64A, 264-es vagy 257-es busszal a Templom utcai megállóig) – információ: 1/3920-860
  • Kaposváron: Együd Árpád Kulturális Központban (7400 Kaposvár, Nagy Imre tér 2., február 3., 9–13 óra között) –információ: 20/9839-685, Halmos Klára
  • Budapesten: Skoda Éva Műterem-Galériában (1196 Bp., Hunyadi u. 129/a., február 5., 11–14 óra között)
  • Debrecenben: Főnix Csarnok (4028 Debrecen, Kassai út 28., déli, Zákány utca felőli oldalbejárója felől, az ún. multifunkcionális teremben, február 6., 16–18 óra között és február 7., 10–12 óra között) – információ: 70/933-9912, Tóth András

 

A művek beadásának feltételei: Műfaji és technikai megkötések nélküli kiállítás, ahol például animációs filmmel, ruhával, táblaképpel, videó installációval egyaránt lehet jelentkezni. A kiállításra beadott műveket csak megfelelően keretezve fogadjuk el. Installáció jellegű művek esetében a kiállíthatóság technikai feltételeit az alkotónak kell biztosítania. A Budapesten beadható művek maximális méretei (kerettel együtt!) sík (és nem összetekerhető) művek esetében 130x170 cm, míg a térbeli kiterjedésű alkotások esetében a kb. 40 kg súlyhatár mellett egy mikrobusz raktere a mérvadó. Az ismertetett méreteket meghaladó műveket Kecskeméten lehet beadni. A műveket csak a helyszínen kitöltött adatlappal + szállítható csomagolásban (pl. puffancs fólia) együtt vesszük át. (Postai úton csak a gyűjteménynek felajánlott, azaz vissza nem küldendő műveket fogadjuk el anyagi okok miatt.) Az adatlap letölthető a Kecskeméti Katona József Múzeum honlapján! Az adatlap alsó és felső felének kitöltése után kettévágandó, az egyik példány az alkotóé, míg a másik a múzeumé lesz.

Zsűri: Elsődlegesen a minőség biztosítása és a díjazott alkotások kiválasztása végett a rendezők zsűrit kérnek fel. (A zsűrizés várható időpontja: 2015. február 9–10.)

Beadható művek száma: A várhatóan nagyszámú jelentkező miatt minden alkotó csak 1–1 alkotást adhat be. Sorozat esetében a zsűri fenntartja a jogot annak szétbontására, ha az tartalmilag lehetséges.

Katalógus: A kiállítás megnyitójára színes katalógus jelenik meg. Installáció esetében előzetes reprodukciót kérünk!

Információ: Érdeklődni a biennále kurátorától, ifj. Gyergyádesz László művészettörténésztől lehet az alábbi telefonszámokon (76/480-776; 30/287-2549) és email címen (This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.). Postacím: 6000 Kecskemét, Cifrapalota, Rákóczi út 1. (Zárójelben mindenképpen írja rá a nevemet, vagy a kiállítás megnevezését!)